Adana’da Gezilecek Yerler
Türkiye’nin en kalabalık 6. şehri olarak bilinen Adana’nın toprak verimliliği yüksektir. Tarıma oldukça elverişli olması ekonomik geçimin de temelini oluşturuyor. Şehrin ticaretine en büyük katkı sağlayan yerlerden biri de Ceyhan’da bulunan limandır. Merkezde bulunan Taş Köprü, Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırılmıştır. Adana hangi bölgede? sorusunun cevabı Akdeniz Bölgesi’dir. Adana Mutfağı yazımızda iştahınızı açacak şeyler bulacaksınız. Şimdi bize göre Adana’da Gezilecek Yerler listesinde nereler olmalı birlikte bakalım.
Taş Köprü


Seyhan Nehri üzerinde bulunan Adana Taş Köprü, IV. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yaptırılmış. Uzun yıllar Asya ile Avrupa arasında önemli bir bağlantı kurmuş. Daha sonraki yıllarda Harun Reşit tarafından Adana Kalesi’yle birleştirilen kale zaman zaman restorasyona uğramıştır. En son 1949’da onarılan köprü, bugün ziyaretçiler tarafından sıklıklı ziyaret ediliyor. Taş Köprü’nün uzunluğu 319 metre, yüksekliği de 13 metredir. Toplamda 21 kemeri bulunsa da bunlardan sadece 14’ü sağlam kalabilmiş. Dünyada kullanılan en eski köprülerden biri olarak bilinen köprünün ortasındaki kemerde iki tane aslan işlemesini görebilirsiniz.
Taş Köprü’nün Adresi: Sinanpaşa Mahallesi, 1220 Yüreğir/Adana
Adana Taş Köprü’ye nasıl giderim?
Yeni valilik binasına 3,5 km uzaklıkta olup şehir içi dolmuşlarla kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Yürümek isteyenler şehrin tadını çıkarmakta özgür.
Büyük Saat


Türkiye’nin en en yüksek saat kulesi olan Büyük Saat Kulesi, Adana’nın Seyhan ilçesinde. 1881 yılında yapımına başlanmış, 1882 yılında Vali Abidin Paşa tarafından yapımı tamamlattırılmış. Tamamı kesme taştan yapılan Büyük Saat Kulesi’nin uzunluğu 32 metredir. Bu saat kulesinin ardından en yüksek saat kulesi Dolmabahçe Saat Kulesi’dir. Saatin mekanizması Almanya’dan getirildiği bilinen kule 1998’deki büyük Adana depreminde bile hasar görmemiş.
Seyhan Barajı


Eski Adana’nın 15 km uzaklığında olan Seyhan Barajı, Seyhan Nehri’nin sebep olabileceği su baskınını önlemen amacıyla yapılmış, dolgu tipli barajdır. Seyhan Barajı 8 Nisan 1956’da açılmıştır ve yapımı 974 gün sürmüştür. Barajın maliyeti 25 milyon dolar, gövde hacmi de 7.500.000 metreküp olmakla birlikte barajın sayesinde 174.000 hektar arazi sulanabilmekte. Baraj hakkında istatistiki bilgiye Vikipedi’de bulunan Seyhan Barajı ve Hidroelektrik Santrali başlığından ulaşabilirsiniz.
Adana Arkeoloji Müzesi


Cumhuriyet ilanından hemen sonra 1924 yılında kurulan Adana Müzesi, Türkiye’nin en eski müzelerinden biri olma özelliğini taşımaktadır. Türkiye ve Ortadoğu’nun en büyük müzesi olmak için çalışmalar yürütülmektedir. Çalışmalarda açık hava sineması, kafeterya gibi sosyal alanların da yer alması planlanmaktadır.
Varda Köprüsü


Diğer adı Koca Köprü olarak anılan Adana’nın Karaisalı ilçesi, Hacıkırı köyünde bulunan Varda Köprüsü, Almanlar tarafından yapıldığı için Alman Köprüsü olarak da bilinir. Adana merkeze uzaklığı yaklaşık 60 kilometredir. Varda Köprüsü 1912 yılında hizmete açılmıştır. İstanbul – Bağdat – Hicaz Demiryolu hattını tamamlamak için yapılmıştır.
Yılan Kalesi


Evliya Çelebi 17. yüzyılda Şahmeran Kalesi adını verdikten sonra kalenin adı Yılan Kalesi olarak değişti. Fethedilmesini zorlaştırmak için akıl dolu bir şekilde tasarlanan, sağlam surları ve üç kapıdan ulaşabilmesiyle bu özelliğini ön planda tutan kalenin duvar kalıntılarında Bizans, Haçlı ve Ermeni işçiliğine denk gelmektedir.
Yılan Kalesi’ne nasıl gidilir? Ceyhan Nehri kıyısındaki konumu nedeniyle Ceyhan ilçesine giden dolmuşlarlar ulaşım sağlanır.
Çakıt Vadisi


Toroslarda doğal güzelliklerin oluşturduğu yerlerden biri olan Çakıt Vadisi, Ankara – Adana arasındaki karayolunun üzerindedir. Ziyaretçilere eşsiz manzara sunan vadide insanlar doğanın tadını çıkarır.