Artvin’de Gezilecek Yerler

Karadeniz’e, hatta Doğu Karadeniz’e yolunuz düşerse, rotanızda Artvin olmadan geri dönmeyin. Gölleri, yaylaları, tarihiyle adeta küçücük coğrafyaya bu kadar güzel şey nasıl sığmış diyeceksiniz. Bizzat deneyimlediğimiz için Artvin’de Gezilecek Yerler listesine eklediğimiz her yeri gözünüz kapalı deneyimleyebilirsiniz.

Artvin İlçeleri ve Artvin’de Gezilecek Yerler

Ardanuç Hopa Şavşat
Arhavi Kemalpaşa Yusufeli
Borçka kükremek

Karagöl ( Borçka )

Artvin’den 60 km, Borçka’dan da 27 km uzaklıkta olan Karagöl, yakınlarındaki bir tepede oluşan heyelan sonrasında oluşmuş. Borçka Karagöl, 2002 yılında Tabiat Parkı ilan edildikten sonra bilinirliği arttı. Kampçılar ve karavancılar tarafından sıklıkla tercih edilir. Bize göre şahane bir yer, mutlaka ziyaret edilmeli. Ayrıca Karagöl ( Borçka ) yazımızda Karagöl ile ilgili detaylı bilgiye ve kamp yapacaksanız bilmeniz gereken konulara yer verdik.

Artvin'de Gezilecek Yerler

Karçal Dağları

Artvin’den 25 km gittiğinizde görmeye başlayacağınız bu dağlar sonrasında 30 km daha gitseniz gözükmeye devam ediyor. Borçka ile Şavşat’ı birbirinden ayıran Karçal Dağları’nın zirvesi 3.428 metre. Doğa yürüyüşü yapanların uğrak yeri olmasıyla birlikte biyolojik çeşitlilikte Türkiye’nin önemli noktalarından sayılıyor.

karcaldaglari
Karçal Dağları

Ardanuç Kalesi

Kalenin yapılaşması M.Ö.’ye dayanıyor. Bir çok beyliğin yönetim yeri olarak kullanılan Ardanuç Kalesi, iç kalesi ve etrafındaki surlarla eşsizdir. Kanuni Sultan Süleyman’a ait kitabesinde yer vermiştir. Gevhernik Kalesi olarak da bilinen kale ziyaretinizde sizi hayal kırıklığına uğratmayacaktır.

Ardanuç Kalesi
Ardanuç Kalesi

Artvin (Livane) Kalesi

Çayağzı Mahallesi’nde bulunan Artvin Kalesi, ırmak tabanından 70 metre yükseklikte bulunmaktadır. Kale içinde bulunan şapel ve sarnıçlar turistler tarafından ilgi çekmektedir. Kalenin eski ismi Livana’dır ve bu kale Gürcü Kralı Büyük Oşet tarafından 937 yılında yaptırılmıştır.

artvinkalesi
Artvin (Livane) Kalesi 

Parhali Manastırı

Tao Bölgesi’nde, Artvin’in Yusufeli ilçesinde bulunan Parhali Manastırı, Altıparmak köyünde bulunmaktadır. Parhali, Türkçe’deki karşılığı Barhal’dır. Kilise geçmiş yıllarda bir dönem cami olarak da kullanılmıştır.

parhali manastiri
Parhali Manastırı

Mençuna Şelalesi

Çiftekemer Köprüsü’nü geçtikten sonra küçük köy yoluna saparak ulaşabilirsiniz. Köy yolundan ilerledikten sonra yol sola dönüyor, burada direkt devam ederek şelaleye ulaşabiliyorsunuz. Köy yolundan sapmanıza gerek kalmıyor. Yolun sonunda çay alım yeri var, orada aracınızı park edip yaya olarak yola devam etmeniz gerekiyor. Yolun sonunda sizi gerçek anlamda etkileyecek şelaleye ulaşacaksınız. Kaybolmayın, mutlaka birilerine yol sorarak ilerleyin.

mencuna selalesi
Mençuna Şelalesi

Karagöl – Şavşat

Şavşat’tın 25 km kuzeyinde kalan Karagöl, yoğun ormanlarla kaplı. Ormanda genelde ladin ve çamlar bulunuyor. Bu ağaçların yanı sıra, ahlat, kızılcık, fındık ağacı da bulunuyor. Burası hayvan dostu olduğu için; ayı, kurt, porsuk, tavşan, domuz, vaşak, tilki, tavşan, keklik, doğan, güvercin, saksağan, sığırcık, karga, alakarga, balıkgillerden ise alabalık ve sazan gölde ve çevresinde yaşamını sürdürüyor. Yılan, kaplumbağa ve kertenkeleleri de unutmayalım. Yalnız bu saydıklarımız sizi korkutmayın, bu hayvanlar doğası bozulmamış her yerde var. Karşınıza çıkma ihtimali çok az, o yüzden bunları dert etmeyin.

karagol savsat

Gezi Anılarınızı ve Düşüncelerinizi Paylaşın