Isparta gezilecek yerler bakımından hayli zengin. Benim burada anlatacaklarım hazineden birkaç mücevher yalnızca. Halıları, lavantaları ve gülleriyle meşhur olan bu ilimizin bereketli topraklarında bakalım gezilecek hangi yerler var?
Isparta’da Gezilecek Tarihi Yerler
Mağaralar, camiler ve antik kentler şehrin dört bir tarafına yayılmış durumda. Akdeniz’in gözbebeği Isparta’da benim favorilerim şunlar oldu:
Tynada Antik Kenti
Aksu ilçesinde yer alan bu antik kent, Terziler köyünde bulunuyor. Buraya varması biraz meşakkatli olsa da Isparta’nın güllerini seven dikenine katlanır. Mezar taşları, yazıtlar, tapınak kalıntıları burada göreceklerinizden bazıları. Tarihe ilgi duyuyorsanız mutlaka uğrayın.
Seleukeia Sidera Harabesi
Isparta gezilecek yerler derken şimdi rotamızı Atabey ilçesine çeviriyoruz. Gül yetiştiriciliği en çok burada yapılıyor. İlçedeki Bayat Köyü de yamaç paraşütçülerinin ilgi odağı.
Neyse, bu antik kent de değişik bir tarihi atmosfere sahip. Tapınak podyumu, burada sanduka mezarlar ve mezar odalarından meydana geliyor. Bir de sarnıcı var, oraya tünelle ulaşıyorsunuz.
Eğirdir Kalesi
İsminden de anlayacağınız üzere Eğirdir şehrinde konumlanıyor. Dış kalenin sadece temelleri günümüze ulaşabilmiş. Fakat iç kalesi oldukça sağlam. Milattan önce 4. Yüzyıla tarihlenen bu kalenin manzarası muazzam. Ben kaleye çıkıp uzun uzun seyrettim. Neredeyse fotoğraflamayı unutuyordum. ? O derece kendine baktıran bir görüntü yani.
Adada Antik Kenti
Isparta’nın gezilecek yerleri arayışımıza tarihi niteliğiyle yanıt olan bu eser, Senirkent ilçesinde. (Bu arada ilçenin üzümleri meşhur. Gelmişken tadına bakmayı unutmayın. Ben pekmez de aldım, doyum olmuyor.)
Adada Antik Kenti’nin ortasından yol geçiyor. Tarihi kalıntılar o kadar heybetli ki… Hem sanki yeni yapılmış izlenimi uyandırıyor, hem de ‘ben asırlara meydan okudum, sen ne anlatıyorsun?’ der gibi. ?
Etrafı çam ve ardıç ağaçlarıyla kaplı. Doğal güzellikler tarihi dokuya ayrı bir anlam katıyor. Anıtsal çeşme, yönetici sarayı, Çarşı binası, İmparator Traianus Tapınağı, Aphrodite Tapınağı, tiyatro, mezar anıtı, kral yolu ve resmi bina gibi yapılardan oluşuyor.
Isparta’da Gezilecek Turistik Yerler
Müzeler, seyir terasları ve tabiat parkları da Isparta gezi rehberi yazımızı süslemeli dedim. En çok beğendiğim yerleri sizin için anlatmaya başlıyorum:
İslamköy Demirel Evi ve Demokrasi Müzesi
Atabey- İslamköy mevkiindeki bu müze, önceden bir evmiş. Süleyman Demirel burada doğmuş. Sonra müzeye çevrilmiş. Müze, büyük bir külliyenin bir parçası durumunda. Ona; araştırma merkezi, hediyelik eşya satış yeri, kütüphane, şadırvan, cami, lojman, çeşme, Demirel evi ve köy evi gibi yerler eşlik ediyor.
Müzenin hemen girişinde bir yazı var. Ben görünce çok duygulanmıştım. Kelimesi kelimesine aklımda kalmadı tabii fakat özetle ‘burayı gezerken her köşesine ibretle bak!’ diyor. Çok haklı. 50 yıllık medeniyet mücadelesi burada sergileniyor.
Süleyman Demirel’in siyasi hayatına ilişkin belgeler ve fotoğraflar var.
Davraz Dağı
Eğirdir ile şehir merkezi arasında yer alan dağ, kış mevsiminde kayak severlerin ilk duraklarından. Eğer Isparta gezilecek yerler listesi kış planlarınızın bir parçası olursa, kayak takımlarınızı da getirin derim.
Akpınar Köyü Seyir Terası
Eğirdir ilçe merkezine yakın bir bölge. Eğirdir Gölü’nü ve çevresini kuşbakışı seyretme imkanı tanıyor. Maviyle yeşilin dansını izleyebileceğiniz bu teras; Boğaz Ova, Anamaz ve Barla dağları’nın görkemli manzarasını da ayaklarınızın altına seriyor. Serpme köy kahvaltısının tadı hala damağımda. Hem mideniz hem ruhunuz doyacak anlayacağınız.
Gelincik Dağı Tabiat Parkı
Eğirdir-Barla yolu üzerindeki bu parkta yaban hayatına yakından şahit olabilirsiniz. Özellikle kırmızı orman karıncalarının yaşam alanı burası. Doğa yürüyüşü, yamaç paraşütü, dağcılık vb. aktiviteler için gayet uygun.
Kızıldağ Milli Parkı
Şarkikaraağaç ilçesinde yer alan park, mavi sedir ormanları ile kaplı. Beyşehir gölü de buraya oldukça yakın. Bol oksijenli havasının solunum yolu hastalıklarına şifalı olduğu söyleniyor. Buradan ayrılasınız gelmezse, dağ evlerinde konaklayabilirsiniz. Ben kamp alanında çadır kurmayı tercih etmiştim.
Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
Doğayı ve tarihi buluşturan bu güzellik Senirkent ilçesinde sizi bekliyor. Zakkum ağaçlarının süslediği bu yer, harika bir görsel şölen sunuyor. Kral Yolu da buradan geçiyor. Yemyeşil tabiatı ve doğal su kaynaklarıyla Isparta günübirlik gezilecek yerler arayanlara göre.
Tota Yaylaları ve İçmeleri
Bu ilçenin bir başka cazibe merkezi daha! Müthiş doğal ortamı ve tertemiz sularıyla size çok iyi gelecek.
Yaylanın içindeki su çok soğuktu ancak tatlıydı. Sindirime faydalı diyorlar, gelmişken denemekte fayda var.
Uluborlu Müzesi
‘Uluborlu’; büyük meyvelik anlamına geliyormuş. Apollon kenti ve nefis kirazlarıyla ünlü bu ilçenin Uluborlu Müzesi de görülmeye değer.
İlk katında sizi demircilik vitrini karşılıyor. Uluborlu mutfağının çini, taş ve boynuzdan yapılmış kaşıklarına rastlıyorsunuz. Hamam malzemelerinden çay semaverine kadar pek çok şey mevcut.
Eski lambalı radyolar, yeşil sırlı kaplar, gazlı lambalar… Beni hayran bırakan şeylerden bazıları bunlar. Daha fazlasını göreceğinize emin olabilirsiniz.
Yalvaç Taşevi Plajı
Yalvaç ilçesinin bu tatil noktası, gezginlere pırıl pırıl kumsalı ve temiz deniziyle hitap ediyor. Kafeterya, çocuk oyun alanı gibi imkanlar da var.
Yalvaç Müzesi
Çeşitli arkeolojik eserlere ev sahipliği yapıyor bu müze. Hükümet Caddesindeki müzede onbinlerce sikke de barındırıyor.
Dedegöl Dağı
Burası Yenişarbademli ilçesinde yer alıyor. 2992 metre konumuyla şehrin en yüksek bölgesi. Karagöl Buzul Gölü’nün muhteşem güzelliğine tek kelimeyle bayıldım. Ben gittiğimde buralar epey karlıydı. Dağcılık, tırmanma, kamp ve yürüyüş için biçilmiş kaftan.
Isparta’da Gezilecek Doğal Yerler
Konu Isparta gezilecek yerler ise, öyle kolay biter mi? Bize şimdi mağaralar, göller, yaylalar, kanyonlar lazım. Sıradaki gelsin:
Zindan Mağarası
Aksu ilçesindeki mağara 765 metre uzunluğa sahip. Fakat devam ettikçe koridor daralıyor. Ağız kısmının tavanında yarasalar vardı. Şu an gözümün önüne geldi ve inanılmaz ürperdim.
Mağaranın önünde akan bir su kaynağı var. Fakat içerisi son derece aydınlıktı, dolaşırken sıkıntı olmadı. Sarkıtlar, dikitler, damla taşlar ve minyatür kanyonlarla kaplı bu mağara benim için çok farklı bir deneyim oldu.
Eğirdir Gölü
Eğirdir ilçesi Isparta gezilecek yerler arasında en fazla alternatif sunan bölge diye düşünüyorum. Uluslararası Eğirdir Triatlon Yarışmaları da burada gerçekleştiriliyor.
Nereye gitsem elma kokusu alıyordum resmen. Balık lokantaları da harika.
Konumuza dönelim: Eğirdir Gölü abartısız nefes kesen bir manzaraya sahip. Göz kamaştıran suları huzur veriyor. Mavi bayraklı plajları ve minik adasıyla tam bir yaz destinasyonu.
Yüzme, yelken ve sörf gibi sportif faaliyetlere sahne olan göl; rekreasyon, peyzaj, balık üretimi gibi fonksiyonlara da sahip. İlçenin sulama ve içme suyu temininde de kullanılıyor.
Ülkemizdeki en büyük 4. Göl burası. Çim sazanı, sudak, sazan, eğrez, gümüş balığı gibi canlıların yaşadığı gölde kurbağa, su kaplumbağası, hatta su yılanı bile var.
Suyu tatlı. Gözünüze kaçsa bile yakmıyor. Çünkü etrafındaki kaynaklardan besleniyor. Özetle doğa, kollarını açmış sizi davet ediyor!
Kovada Gölü
Burası Eğirdir Gölü’nün uzantısı durumunda. Gölün suyu fazla gelince taşmış ve burayı doldurarak Kovada Gölü’nü oluşturmuş. Bitki ve hayvan çeşitliliği bakımından Eğirdir Gölü’yle yarışıyor.
Manzara seyretme, kampçılık, tırmanma, doğa yürüyüşü vb. etkinlikler için isabetli bir tercih olur. Park alanında gözetleme kuleleri var, buralardan takipçilerinizi kıskandıracak fotoğraflar çekebilirsiniz.
Manastır Koruluğu
Bu ormanlık, Gönen ilçesinde yer alıyor. Yunus Emre Türbesi diye bilinen bir türbe var. Manastır dendiğine bakmayın, Hristiyanlıkla alakası yok. Önceden adı, ‘mana esastır’ imiş. Sonra ‘manastır’ diye kalmış.
Gölet ve orman manzarası burada da gözlerinizi şenlendirmeye aday. Gelmişken türbeye de uğrayıp manevî havasını soluyun.
Kuyucak Köyü Lavanta Tarlaları
Keçiborlu ilçesinde yer alan bu sevimli yer, masal diyarlarından fırlamış gibi. Her yanı lavanta kokuyor. Bu tarlaların büyüleyici görüntüsüne hayran kalmamak mümkün değil. Hele Haziran-Ağustos arası gelirseniz, mor lavantalar sizi kendine aşık eder.
Tabii lavanta sabunu da alın. Lavanta kokulu bal, lavantalı dondurma, lavanta çayı gibi lezzetleri muhakkak deneyimleyin.
Melikler Yaylası
Yenişarbademli ilçesindeki bu yayla Dedegöl Dağı eteklerine kurulu. Manzarası ağzınızı açık bırakacak cinsten. Kamp yapmanız da mümkün. Doğanın nabzı burada atıyor, daha ne söyleyeyim?
Isparta gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil. Ama ben tüm güzellikleri tek yazıya sığdıramayacağımı biliyorum. O yüzden Isparta gezi rehberi konusuna küçük bir virgül koyuyorum. Hepinize şimdiden iyi eğlenceler!