İlk yerleşimin tunç çağında başladığı bilinen, Orta Karadeniz Bölgesi’ni maviyle buluşturan Sinop, antik çağlarda Sinope ismi ile anılan önemli bir liman kenti. Tarih boyunca Bizans, Selçuklu ve Osmanlı başta olmak üzere birçok medeniyetin hakimiyeti altında bulunan şehir, çok zengin bir tarihi dokuya sahip. Sinop geziniz sırasında yeşil ve mavinin hâkim olduğu doğal güzellikleri ve farklı kültürlerin etkisi ile şekillenmiş tarihi yapıları seyretmeye doyamayacaksınız. Biz özellikle doğa ile bütünleşmiş tarihin büyüsünden çok etkilendik. Sinop’ta Gezilecek Yerler listesini hazırladık, koşun koşun gelin 🙂

Sinop Kalesi

sinop kalesi

Pontus Rum cemiyeti döneminde onarılan Sinop kalesinin inşasının milattan önce 8. Yüzyılda başlamış. Türkiye’deki en eski yapılardan biri olan kale, Selçuklu döneminde yapılan iç kale inşasından sonra günümüzdeki görünümüne kavuşmuş. Denizin içinden yükselen kalenin en üst katında Sinop’taki en güzel deniz manzarasını izleyebileceğiniz, şehrin tamamına hâkim konumda olan bir cafe var. Burayı mutlaka ziyaret edin. Sinop seyahatinizdeki en güzel fotoğrafları bu kaleden çekeceğinizi garanti edebiliriz, bir bardak çay ve deniz manzarası burada sizi bekliyor.

Sinop Cezaevi

sinop cezaevi

4000 sene öncesinde şehri korumak amacı ile inşa edilen Sinop Cezaevi tarihi dönemlerde kale olarak kullanılmış. 1887 senesinden sonra zindana döndürülen kale 1999 senesinden sonra müze olarak ziyarete açılmış. Tarih boyunca birçok işkenceye ve acıya tanık olan cezaevinin duvarları iç açıcı olmasa bile Sinop gezinizde uğramadan geçmemeniz gereken bir yer, ayrıca içeri girdiğiniz Sabahattin Ali’nin sözlerinin yer aldığı şarkıları duyuyorsunuz. Eski yıllardaki koğuş düzeni yapılmış, camlı bir bölmeden görebiliyorsunuz. Hücreler insanın içini karartıyor, bir insan burada kaç gün kalabilir? sorusunu sorup dışarıdayken bile göğsünüze taş oturuyor. Burada Müze Kart geçerli.

Boyabat Kalesi

boyabat kalesi

Bizce şehirdeki en heybetli yapı olan Boyabat kalesi, yeşillikler içinde yükselen sarp kayalıkların üzerine milattan önce 6. Yüzyıl sonlarında inşa edilmiştir. Roma ve Bizans dönemine ait mimari detayların bulunduğu kalede ağırlıklı olarak Osmanlı mimarisinin etkisi göreceksiniz. Farklı mimari etkilere bağlı olarak kalenin bazı kuleleri dikdörtgen bazı kuleleri ise daire şeklindedir. Kalenin hâkim konumda olduğu Gökırmak vadisi yeşilin tüm tonlarını izleyebileceğiniz mükemmel bir manzara sunuyor. Kalenin burçlarından vadiye doğru temiz havanın keyfini çıkartın.

Erfelek Şelalesi

erfelek selalesi

1997 senesinde keşfedilen ve Sinop denildiğinde akla gelen bir doğa harikası olan Erfelek şelaleleri uzun doğa yürüyüşleri için ideal bir adres. Vadiye sıralanan 28 farklı şelalenin bulunduğu bölgede piknik yapabilir veya şelaleleri izleyebileceğiniz çay bahçelerinde kuş seslerini dinleyebilirsiniz.  Vadinin zirvesinde ise sizi mükemmel bir manzara selamlıyor. Ancak zirveye varmak için 2 saatlik bir yürüyüşü göze almalısınız.

İnaltı Mağarası

inalti magarasi

Bulunduğu İnaltı köyünün ismini alan mağara yeni keşfedilmiş genç bir mağaradır. Henüz 3 kilometresine kadar gidilen İnaltı mağarası yer şekilleri ve astım hastalığına iyi gelmesiyle bilinen damlataşlarının varlığı sebebiyle çok sayıda ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Mağaranın yakınında köy atmosferini deneyimleyebileceğiniz yerel bir çay evi bulunuyor. Sizde bizim gibi demli bir çay içerek günün yorgunluğunu atabilirsiniz.

İnceburun

inceburun

Sinop’tan 20 km uzaktaki İnceburun, Türkiye’nin kuzey uç noktası. Yolları dar ve çok iyi durumda değil. Doğallığı bozulmamış, orada bulunan bekçi ve ailesi kendine yetecek kadar bi bahçe yapmış ve orada hayatlarını sürdürüyorlar. Yalnız buradaki en büyük eksiklik, küçük de olsa bir bilgilendirme olmaması. Mesela güneşin batışının en uzun izlendiği yer, yer çekiminin en fazla hissedildiği yer gibi bilgiler olabilirdi. Bizim için önemli olan etrafında hiçbir ticari mekanın olmaması. Rüzgarı en çok dalgaların şiddetinden hissediyorsunuz. Etrafta bir yer olmadığı için hazırlıklı gitmekte fayda var. Sinop’ta gezilecek yerler aslında buralarla sınırlı değil, alternatif yerler var.

 

Gezi Anılarınızı ve Düşüncelerinizi Paylaşın